maanantai 12. joulukuuta 2016

Herkku herukka kakku

Synttärikukkia- ja kakkua. 

Sokerin välttely on siitä tylsää, että leipominen on kirjaimellisesti harvinaista herkkua. Niinhän sen pitäisikin tietysti olla. Ja onhan sitä nykyisin tarjolla kaikenmaailman vegaanisia superhyperfood-kakkuja, jotka makeutetaan Himalajan vuoristosta löytyvän palmun kuoren sisäpinnalla, mutta ei se ole sama. Olen pohjimmiltani kyllä sellainen sokerileipuri, joka rakastaa käyttää juuri sitä valkoisinta sokeria, koska sitä on kaikkein helpoin työstää. Otan kyllä mielelläni haasteen vastaan ja haluan tehdä kaikille sopivia tarjottavia, enkä tarkoita että kenenkään pitäisi potea huonoa omatuntoa erityisruokavalion eteen nähtävän vaivan takia. Silti täydellisessä maailmassa kaikki epäterveellisimmätkin leipomusraaka-aineet sopisivat kaikille ja olisivat vielä terveellisiäkin. 

Synttärikahveille osallistuivat isovanhemmat. Otettiin oikein hienot kupit käyttöön.

Yleensä kotonamme syödään tällä hetkellä vehnättömästi, vähämaitoisesti (välillä ruoanlaitossa) ja sokerittomasti. Koska kyse ei ole suoranaisista allergioista tai esimerkiksi keliakiasta, voi näistä tietyissä tilanteissa silloin tällöin lipsua. Niinpä olikin valtavan vapauttavaa tehdä pitkästä aikaa kakku, johon tuli sokeria ja maitotuotteita. Vehnätön se sentään oli ja itseasiassa viljatonkin, sillä pohjaan tuli vain mantelia, hasselpähkinää ja kookosta. Ennen kakkureseptien selailua näin sieluni silmin oikein kuohkean ja korkean mustaherukkajuustokakun. Aika nopeasti sellaisen ohjeen bongasinkin Kotilieden sivuilta ja päätin kokeilla muunnellen hieman matkan varrella. 

Mustaherukkajuustokakku mantelipohjalla

Pohja:

  • 2 munaa
  • 1 dl sokeria
  • 3/4 dl mantelijauhoa
  • 1/2 dl kookosjauhoja
  • 1/4 dl hasselpähkinärouhetta
  • (mantelien ja pähkinöiden suhdetta voi muuttaa maun mukaan)
  • 2 rkl kaakaojauhetta


Täyte:

  • 250 g mascarponejuustoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 pussi pakasteherukoita (minulla musta-, valko-  ja punaherukoita)
  • 1 dl sokeria
  • 6 liivatelehteä
  • tilkka kuumaa mustaherukkamehua


Pinalle:
  • 1 pussi pakasteherukoita
  • 2 dl laimennettua mustaherukkamehua
  • 1 dl hyytelösokeria
1. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita pohjan kuivat aineet ja sekoita muna-sokerivaahtoon. Voitele pieni irtopohjavuoka ja kaada taikina vuokaa. Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä kokonaan.

2. Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma (alkuperäisessä ei vatkattu, mutta vatkaten tulee vielä kuohkeampaa). Sulata herukoita hetki ja survo esimerkiksi sauvasekoittimella. Sekoita täytteen ainekset yhteen. 

3. Kuumenna tilkka mustaherukkamehua. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja sulata ne mehussa. Kaada liivateliemi täytteeseen koko ajan sekoittaen.

3. Kaada täyte jäähtyneen pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa noin tunti. Peitä sitten kakun pinta (sulaneilla) herukoilla. Kiehauta mehu ja hyytelösokeri. Anna seoksen jäähtyä ja jähmettyä hieman ja lusikoi kakun päälle. Hyydytä vähinään kolme tuntia tai seuraavaan päivään. 

Kakun ulkomuoto onnistui sopivan täydellisesti. Marjoja en asetellut mitenkään erityisesti. 

Kakku oli todella onnistunut ja aion tehdä tätä joulunakin. Mascarponen raskas maku taittui sopivasti happamien herukoiden maulla ja pehmeä kerma ja mascarpone taas taittoivat liian happamuuden. Aivan täydellinen yhdistelmä siis. Aloin heti pohtia, saisiko kakun muutettua vielä vähän terveellisempään suuntaan korvaamalla valkoine sokeri jollain muulla, mutta en kyllä keksi, millä sen saisi korvattua parhaiten. Ehkä kakkupohjan voisi tehdä toisella tapaa ja kiilteen jättäminen pois vähentäisi sokerin määrää myös. Toisaalta harvoin herkuteltuna ei sokeri ole vaarallista. 

Kakun leikkautuvuuskin oli oikein hyvä, vaikka aivan täydellistä palaa en saanutkaan aikaiseksi. 

Bonskukin tykkäsi! Tähän mennessä hän ei ole kakuista järin innostunut ollutkaan. 

Millaisia joulun jälkiruokia tai  muita herkkuja sinä aiot tänä vuonna tehdä? Uutta vai perinteistä?






6 kommenttia:

  1. Oikein perinteinen olisi varmaan luumukräämi kermavaahdolla, mutta sitä meillä on ollut harvoin. Yleensä jälkkärinä on puolukka- tai karpalojäädyke. Tänä jouluna kuitenkin odotan saavani yllä olevalla reseptillä tehtyä erittäin herkullista herukkakakkua. ;)

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh, onneksi ei ole luumukräämiä! No, ehkä se jo näin aikuisen heikentyneelle makuaistille sopisikin. Joulutortut menevät nykyään jo hillollakin.

      Poista
  2. Alustavissa suunnitelmissa on puolukkainen juustokakku. Toisena vaihtoehtona olisi glögijuustokakku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen joskus tehnyt jouluksi puolukka-valkosuklaa-juustokakkua ja se oli herkullista.

      Poista
  3. Niin tekisi mieli voitaikinaan leivottua lihapiirakkaa ja sen kanssa hyvää lihalientä. Lihapiirakan täytteessä oli jauhelihaa, riisiä ja keitettyä kananmunaa. Äiti teki aina jouluna sitä, joulupäivänä tai tapaninpäivänä! Mutta kun voi ja suola ovat miehelleni myrkkyä, niin eipä kuitenkaan tule tehtyä. Täydellisessä maailmassa tuo herkku olisi tosiaan oikeaa laihdutusruokaa ja niin terveellistä!
    VE

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollainen lihapiirakka kuulostaa herkulliselta! Suuri vääryys, ettei se ole terveysruokaa.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.