keskiviikko 6. elokuuta 2014

Helleapu, joka ei yllätä

"Huh hellettä!" lienee tänä kesänä jo varsinainen klisee. Tuskin kukaan on kuitenkaan kyllästynyt resepteihin, jotka virkistävät helteellä. Nämä minun reseptini ovat yhtä yllättäviä, kuin iltasanomien tarjoaman helleruokien listan top 3 (vesimeloni, hunajameloni ja kurkku, kukapa olisi arvannut?), niin voin ainakin vakuuttaa niiden olevan herkullisia. Tässä siis kaksi yllättävää herkkua, jotka saattavavat auttaa myös helteellä: minttuinen sitruunasorbetti ja raparperijäätee. Ja minttuhan komeilee iltasanomien listan top nelosena!

It's incredibly hot here in Finland and the weather doesn't seem to be cooling down just yet. So I've been searching for refreshing recipies to help endure all the sweat and heat that are just too much for us Finns. Cool and chilly lemon sorbet seasoned with mint and rhubarb ice tea do just the trick!


Söimme Unkarissa useampaan otteeseen aivan uskomattoman hyvää sitruuna-minttusorbettia. Kävimme ainakin kolmena iltana viidestä hakemassa samalta jätskikojulta samaa makua, sillä sitruunan ja minun raikkaus oli jotain aivan verratonta siinä kuumuudessa. Tietysti suomessa piti päästä kokeilemaan, miten oma tekoinen sorbetti onnistuisi ja onnistuihan se. Käytin pohjana perus-sorbettiohjetta, johon ei tullut munanvalkuaista. Maistoin sorbetin mintulla ja pyöräytin jäätelökoneessa. Hetki vielä pakkasessa ja sorbetista tuli aivan täydellistä helleherkkua! Ilmankin jäätelökonetta pärjää kyllä (katso ohje).

Mintulla maustettu sitruunasorbetti


  • 1 osa vettä (1 cup)
  • 1 osa sokeria
  • 1 osa sitruunamehua
  • 1 sitruunan kuori raastettuna
  • noin 2 rkl minttua hienonnettuna


Laita vesi ja sokeri kattilaan ja kuumenna, kunnes sokeri on kokonaan liuennut veteen. Anna seoksen jäähtyä ja lisää siihen sitruunanmehu ja kuori. Mintun voi lisätä nyt tai jos haluat sen säilyttävän vihreän värin paremmin, vasta seuraavassa vaiheessa. Laita seos jääkaappiin kylmenemään. 

Kun seos on jäähtynyt, laita se jäätelökoneeseen pyörimään. Jos sinulla ei ole jäätelökonetta, laita seos pakkaseen. Kun seos on puoliksi jäätynyt, ota seos pois pakkasesta ja riko sen rakenne. Jäädytä kokonaan. Jos seos jäätyy liian kovaksi, ohjeen mukaan voit kokeilla sen rikkomista tehosekoittimessa, mutta itse en ole tätä kokeillut. 

Laita raikas jälkkäri tarjolle ja koristele mintun oksalla. Nam!

Minttu maistuu vain häivähdyksenä sitruunan joukossa, mutta juuri sopivasti. Täydellisen kirpeää!

Toista kuuman päivän pelastajaa, raparperijääteetä, kokeilin jo ennen näitä helteitä, mutta ehkä jonkun puutarhasta vielä löytyy raparperia tämän juoman toteutukseen. En ole raa'an raparperin ystävä, mutta raparperipiirakasta pidän. Raparperijäätee kuulosti kuitenkin kokeilemisen arvoiselta, joten kavereilta saadut raparperi päätyivätkin piiraan sijasta kattilaan. Resepti löytyi mistäpä muualtakaan kuin Maku-lehdestä. Resepti oli melko yksinkertainen ja siitä tuli suuri annos laimennettavaa juomaa. Jos raparperia ei enää löydy mistään, niin ensi sesonkina ainakin kannattaa kokeilla! Juoman juju piilee vaniljatangossa, jota ei kannata jättää pois, vaikka se tuntuukin ehkä erikoiselta. 

Jääteen ainekset ja jääteelle sopiva muumikannu (koko satsi ei siihen kyllä mahtunut). 
  • Raparperijäätee
750 g raparperia (pilkottuna)
4 dl sokeria
1vaniljatanko
10 d lvettä
2 kpl teepussia (tai teelehtiä 2 rkl)
1 sitruuna 


Kuori ja pilko raparperi. Kuori sitruuna ja viipaloi se. Puolita vaniljatanko ja kaavi siitä siemenet kattilaan. Mittaa kaikki aineet kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä pari minuuttia. Siirrä kattila pois levyltä ja jätä hautumaan 10–15 minuutiksi.

Siivilöi neste kannuun ja jäähdytä. Nauti juoma laimentamalla vedellä suhteessa 1:1. Alkuperäisessä reseptissä juoma neuvottiin pakastamaan jääpalamuotteihin ja täyttämään lasit puolilleen jääteepaloilla ja loput kylmällä vedellä. Minä vaan laimensin ja hyvää tuli. 



Raparperijääteen ainekset ennen keittämistä. Unohdin kuvata valmiin tuotteen, joten joudutte tyytymään tähän. 

Jääteestä tuli juuri oikealla tavalla kuin kaupan jääteetä, mutta ei yhtä makeaa. Vanilja tuo siihen mukavan pehmeän säväyksen. Raparpeli ei ihan hirveästi maistu, mutta se tuo juomaan sopivaa happamuutta. Clipperin tee on voimakasta, joten kaksi ruokalusikallista riitti tuomaan juomaan sopivasti teen makua. Jos käyttää jotain miedompaa teelaatua, laittaisin ehkä enemmän teetä. Suosittelen itse maistamaan! Tai jos raparperiä ei enää löydy mistään, voi kokeilla hellepäivän raikastajana vanhaa sitruunajuomareseptiäni

Nauttikaa vielä hellepäivistä, kyllä sitä syksyllä ja talvella ehtii palelemaan!

6 kommenttia:

  1. Tuota sorbettia en taida viitsiä ilman jäätelökonetta tehdä, mutta jääteetä ja sitruunajuomaa voisi kyllä tehdä.

    herkullisen näköinen väreiltään tuo eka kuva.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin ihan sattumalta, että hauskasti kuvassa oli vastavärit ja piti räpsäistä kuva.

      Poista
  2. Jäätelökoneemme lähti pari päivää sitten kesimmäisen tyttäreni kotiin, koska sitä ei ole käytetty ikiaikoihin. Ja tuossa olisi ollut kokeilemisen arvoinen resepti. Epäilen kyllä sitä sitruunaa, eikö mahda olla liian hapan sorbetti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä saat joskus vielä tätä tyttäresi luona! Sorbetin maku on tietysti makuasia. Minä pidän sitruunan happamuudesta ja kirpeydestä. Tuossa oli aika paljon sokeria, joten ainakaan minusta se ei ollut liian hapanta.

      Poista
  3. Jäätelökone on ollut kovassa käytössä! Tätä sorbettiohjetta pitää ehdottomasti koettaa, vaikka ilmeisesti kuumimmat helteet ovat loppuneet. Kuinka monta sitruunaa tarvitaan, että saa puristettua kupillisen sitruunamehua?

    MB

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höh, luulin jo kommentoineeni, mutta ilmeisesti kommenttini oli hävinnyt netin syövereihin.

      Sitruunoita taisi mennä kaksi. En itseasiassa laittanut sitä ylös, mutta yhden sitruunan mehu kuulostaa kovin vähältä ja kolmen kovin paljolta. Ja sitruunat olivat isohkoja. Kuori riittää yhdestä sitruunasta.

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.