keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Roomalaiset/raumalaiset lihapullat

Huh hiihtolomaviikkoa! Minulla ei nimittäin todellakaan ole lomaa vaan olen tämän viikon töissä. Työ on kivaa ja antoisaa, mutta myös aika intensiivistä ja päivät pitkiä. Toivon, että tämän viikon jälkeen saisin taas vähän lisää graduintoa. Jos rauhallisempi tahti maistuisi sitten taas paremmin. Työviikon vuoksi olen ollut erittäin kiitollinen itselleni, että jaksoin sunnuntai-iltana tehdä aimo annoksen lihapullia, joita ollaan syöty päivälliseksi aina tähän päivään saakka.

Polpette alla romana

Lihapullaresepti löytyi joskus muutama vuosi sitten jostain lehdestä. Lihapullat oli tituleerattu roomalaisiksi, koska muistaakseni artikkelin tekijän isoäiti oli oikeasti italialainen. Meidän perhe tykästyi näihin lihapulliin kovasti ja koska olimme raumalaisia, muttui lihapullien nimi nopeasti raumalaisiksi lihapulliksi. 

Ruokalehdissä ruoat kuvataan aina jonkun minkä lie liuskekiven päällä, mutta eikö Ikean leikkuulauta aja saman asian?

Lihapullien juju on se, että ne maustetaan parmesaanilla ja persiljalla sekä lopuksi kieritellään korppujauhoissa ennen paistamista. Tarjosin näitä kerran italialaisille vieraille uusien perunoiden kanssa, koska ajattelin yhdistelmän edustavan sopivasti molempia ruokakulttuureja. Olin oikein tyytyväinen, kun vieraat kertoivat lihapullien todella muistuttavan heidän äitiensä tekemiä lihapullia! 

Näin persiljan silppuaminen käy kätevimmin.  Parmesaaniraastin pääsi jälleen käyttöön.

Roomalaiset/raumalaiset lihapullat

  • 600 g jauhelihaa
  • 2 viipaletta vaaleaa leipää (tai 1,5 dl korppujauhoja)
  • tilkka maitoa
  • 2 munaa
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • Hyppysellinen muskottipähkinää
  • Nippu persiljaa
  • 1dl parmesaani raastettuna
  • suolaa, pippuria
  • Korppujauhoja



 Murenna leipä ja laita se pehmenemään maitotilkkaan. Silppua persilja, raasta parmesaani ja silppua valkosipulin kynnet. Sekoita jauheliha pehmenneiden leivänmurujen kanssa. Sekoita joukkoon persilja, juusto ja mausteet. 

Pyörittele taikina lihapulliksi ja kierittele ne korppujauhoissa. Paista voissa tai oliiviöljyssä paistinpannulla. Pannulla saa parhaan lopputuloksen, mutta uuni on kätevä arkiratkaisu. 


Käytin 400 g nauhanlijaa ja 200g porsasta. Yhtä hyvin voi käyttää sikanautaa tai jompaakumpaa.  Lihapullista tulee hieman mehukkaampia jos käyttää molempia.
Lihapullat antoivat syyn esitellä jälleen uuden keittiömme turhakkeista, lihapullasakset. Olen joskus ostanut nämä äidille, mutta hänen ei tullut käytettyä niitä. Minä tykkään niistä, sillä pullista tulee tasakokoisia ja vain toinen käsi täytyy sutata, kun niitä käyttää.

Pitääkin tehdä tuonne sivupalkkiin asiasana "turhakkeet".

 Jälkkäriksi voi tehdä vaikka nopeaa hedelmäsalaattia. Lihapullia on riittänyt tähän asti, mutta hedelmiä on lähdettävä hakemaan kaupasta kohta lisää. Kuva antakoon tälle työn raskaan raatajalle voimia todella lähteä sinne kauppaan. Hauskaa hiihtolomaa muille! 

Tällä kertaa salaattiin päätyi ananasta, banaania, appelsiinia ja omenaa. Aarikan Helmi-ottimet kruunaavat salaatin kuin salaatin. 

8 kommenttia:

  1. Herkullinen tuo eka kuva missä on pastaa ja lihapullia. Ja kyllä hedelmäsalaattikin houkuttaa.

    Oikeastaan voisi alkaa keräillä erilaisia lihapullareseptejä. Niistä tulee helposti mauttomia, jos ei laita jotain hiukan erilaisempaa joukkoon kuten parmesaani ja runsas persilja tässä reseptissä.

    Ava

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lihapullat on hyviä monella reseptillä! Minä tein kerran sellaisiakin, jossa oli kuivattuja herkkutatteja mausteena.

      Poista
  2. Muistinpa pitkästä aikaa että pidät tällaista blogia! Olen just muuttanut tänne mun uuteen asuntoon ja tämä on vielä ihan kolkko ja epäkotoisa. Koitan lohduttaa itseäni selaamalla näitä sun postauksia! :)

    Armi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se uusi asunto on kohta oikein kotoisa! Mutta tervetuloa silti tänne lohduttautumaan sitä odotellessa. :)

      Poista
  3. Lihapullasakset on ihanat! Toin kesällä sellaiset, kun olen täällä saanut kauhean kaipuun kaikkeen suomalaiseen ruokaan. Tykkään lihapullista, mutta en yhtään tykkää niiden pyörittelystä, joten lihapullasakset ovat täydellinen ratkaisu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lihapulla saksia käytettäessä ei tosiaan tarvitse hirveästi pyöritellä. Sama vika täälläkin, se on hirveän vaivalloista.

      Poista
  4. Hee! Minäkin tein lihapullia. Niihin tuli valkoisia papuja jauhelihan lisäksi. Ja oon todennut mun monen ruuan mauttomuudelta pelastajaksi tuorejuustot. Tällä kertaa ruohosipulituorejuustoa. Ja muusilla, ehdottomasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valkopavut ja tuorejuusto kuulostaa hyviltä lihapullanmaustajilta. Ja miksei voisi kokeilla tehdä ihan ilman lihaakin.

      Minä puolestani olen oppinut syömään muusia vasta tänä vuonna...

      Poista

Hauskaa kun kävit ja kiva kun kommentoit! :) Karkkis tykkää kovasti.